Tuesday, December 7, 2010


I just miss him

I miss her too

And the feeling

Sometimes like killing me somehow

I willingly

To change anything

Anything I have

Just once

To meet them back

Allah

I know

YOU having a nice

And good care

To my both 'kesayangan'

But if

Only if

YOU grant my pray ..

Because 'this'

Has really makes me hurt deep inside

Want to be in their hug

Want them to kiss me

Want to grab their hands, badly

Want them to listen to me

So that i knew

Im telling to the one

Who care me the most

Meanwhile, I can feel it back

Like the old days

They delivering their loves

To their most spoil granddaughter

Allah, I just miss them so badly

Al Fatihah to my late grandparents - Hj Ismail & Hjh Haminsah

Tuesday, November 16, 2010

As the eldest, & have been grown up in such a surroundings, I always been taught to be the best. Ahaa.. Kelakar bukan bunyinya? Highly expectations, having a good result in every exams, be nice and polite 24/7 and etc etc ... (I think all the eldest especially from the malays family will experience this)

And there is always been said, that life is like 'roda'. Once you were on top of it, but can be one day you can be on the bottom. Same like norm peoples, I do be in the bottom. I do have been on the top, and not forget to be in the middle of it.

The conflicts here is , when you were sooo oh tired for 'trying' be the best. So you (or I in this case) have done so much wrongdoings which has make urself a destruct of own good future, make the one who love us and has sacrifice much for ourself frust on ourself. Ok, serve ourself -_-"

The add up of numbers in age slowly change the set of our mind. When the world rapidly move when we still kidding and playing around about life, take it for granted and less aprreciation to HIM of all the love, bless and this living .. And the most pathetic part is, when everything is seems so late for you. You crawling, when everyone run to get to the destination.

Everything seem so crumble & mixing up, until you dint even know how to plan it very well. You face it like lunatics, you do so much stupidity like you forgot that we still have HIM for us to cry, to listen all the bads ..

Hoi, strenghten heart with the zikr.. Remember !!

Erm, a change for being much better in life can be kind of hard actually. Important is, try to letting all the egos in ourself, and redha. Dont be hypocrite, because it will just make the change is just temporary for you. Honesty is the best deed ;)

Put self in peaceness, banyakkan sabar (most important !!), and discuss more about the life's path with the one who really care for us.. Just do, before its getin more late ..


p/s: Happy eid adha to all :)

Thursday, October 14, 2010

Quick updates, malu type/ update blog di cyber cafe, huu~

1) Baru perasan, takde entry hari raye, hoh apekah? Tak patut tak patut.. Baiklah, Raya ku memang seronot seperti bese, ader touching sket2. Kerinduan tak terbendung pada sepupu sepapat, ibu ayah atu nenek sedara, dan paling dirindui arwah atok & arwah uwan.. Ergh, sile control emosi Syakierah oii.. **sambil sedut2 mukus dalam idong, yecks~~ hohoo

2) Erm, macam tension lately.. Ahh, sket2 tension ko kan, tahpape.. It happens because u think about it too much. Makanya, I really need to control and maybe need to change some here and that of my att response to the problems I have .. Weceh2, cam sungguh positif lak kan bunyi nyer, poyos di situ ..

3) Rindu, tapi tak spesifik rindu tu.. Rindu pada sangat ramai orang sekarang.. Nak jumpa mereka, nak jumpe mereka, isk~ :'(

4) Suluhi laluanku agar aku sentiasa boleh melihat dan nampak arah tujuanku.. Andai gelap, terangi mata ini supaya masih boleh merangkak mungkin untuk pastikan aku masih boleh terus bergerak ke hadapan.. Kuatkan hati, penuhi minda dan basahi hati hati dengan zikir padaMu..

5) Mari tempuhi ujian2 yang takkan pernah lekang dari hidup seorang pelajar, hmm2~~~

Papai2~~

Wednesday, September 8, 2010

1)
Insomnia di kala2 begini memang tak cool.. Hey minah, you have to drive back for two and half hour after dis subuh, belum tentu jamn nye lagi.. Hadoii, apa nak buat.. Maybe the excitedness of balik kampung makes me have dis difficulties to sleep..

2)
Cant wait to meet the superb active Hakimi yang semakin handsome, visiting our grandparent's graves, teasing my aunts & uncles, meet up my 'satu kepala kaki buat pasal' cuzzins, bergotong royongan bersihkan kawasan rumah (yeah, paling best -_-')

3)
Masih sedih, Ramadhan dicintai sangat sekejap dirasai.. Hey minah, cakap orang pandai kau kan, setakat ini berapa banyak amalan dah kau kerjakan dengan SEMPURNA? Makanya, kau gagal lagi di bulan Ramdhan tahun ini. Harap diberi kesempatan untuk bertemu denganmu Ramadhan di tahun hadapan, diperlengkap dan ditambahkan segala amal ibadat ikhlas kerana Allah Ta'ala, aminn..

4)
Still not having a fix schedule for ds raya yet.. Hmm ..

5)
Sedang bertungkus lumusan menghabiskan Laskar Pelangi ya ampun tebalnya mengalahkan kamus dwibahasa BM-BI-BM.. Tamo komen ape2 lagi sebab masih di tengah cerita.. Basis nya, pendidikan sepanjang hayat walau hidup melarat.. Memang suatu cerita yang sangat berinspirasi kepada generasi muda kini..

sELAMAT HARI RAYA SEMUA.. moga dapat berjumpa di lebaran kali ini.. Jmeputlah datang ke rumah yer :) Maaf atas segala salah silap, kekasaran kata atau perilaku.. Lebih afdal kiranya kesalahan2 saya dissampaikan terus kepada saya, agar diri ini lebih maklum dengan kesalahan yang telah dilakukan.. Moga Allah memberkati hubungan kita semua, dan moga kita ditambahkan nilai amal ibadah kepadaNya sehari hari.. Salam semua, jaga diri ya.. Assalamualaikum ~


(.^,^.)

Monday, September 6, 2010

Thursday, August 26, 2010


Pelik kan bila orang lebih sebaya @ lebih tua dari kita yang dah beranak pinak tak puasa. Dan part paling 'best' bila orang2 berkenaan memain mainkan orang yang berpuasa, memain mainkan ajakan orang lain untuk sama bersolat jemaah. Takut.. Takut bila kita tak tegur, kita sama2 'tong' @ share dosa mereka, total up dosa kita yang terdahulu lagi belum dikira..

Im been hated at my workplace because of this. Tapi I dont really mind it at all. Aku tegur kerana aku mahu diri aku juga sama2 berubah, aku tegur kerana aku takut akan hukum Allah, aku tegur kerana aku rasa aku sayang saudara seIslamku itu.

Tapi oleh kerana teguranku juga itu, aku dijangkakan akan bekerja hingga hujung bulan Ogos ni sahaja. Ok, takpelah. Andai rezekiku di sana sampai takat itu, aku terima. Aku tak marah kerana ruang rezekiku sampai setakat itu sahaja, aku cuma marah bila kuasa yang mereka ada disalahgunakan untuk kepentingan sendiri.

Di tempat kerjaku ada pelbagai ragam buruk Melayu yang boleh dilihat. Makan dikala Ramadhan, tikam belakang, depan kita angle belakang kita demon, suka mengarah orang bawahan sesuka hati dan memaki hamun macam dia owner company tersebut. Itu belum lagi yang memanggil pekerja bawahan mereka dengan nama2 yang tak senonoh.

Aku tak tahu sampai bila aku boleh bertahan dengan keadaan begini. Aku rasa loser sangat bila cuma boleh melihat keadaan begini berlaku depan mata. Hendak aja aku tempikkan pada si Melayu itu supaya mereka meminta maaf pada orang yang mereka sakitkan hati.

Mungkin ya aku memang loser. Aku hanya boleh lihat sahaja keadaan itu berlaku. Semuanya kerana RM6/jam. Kami telan, and we pretend and tends not to remember it at all. Bak kata orang bawahan sepertiku yang lain, kita ni macai je. Macai kena ikut sahaja apa jua arahan. Ya, memanglah macai. Tapi macai2 pon kena ada rasa harga diri tinggi, kan?

Usia begini aku rasakan aku agak lambat untuk melalui pengalaman2 begini. Culture shock mungkin. Bertuah juga kerana aku tak kenal rapat mana pon dengan budak sekerjaku. Less close, less feel hearted, and surely less talks too, right guys?

Im rebelling, but only in my heart. Aku cuma mengharapkan Yang Maha Berkuasa sahaja yang membalas segala perbuatan mereka itu.

Memang direct dan laser entry kali ini. Luahan perasaan kerana bukan tertekan penat bekerja, tapi penat bekerja dengan orang2 yang yang seperti itu.

All righty, end of luah muah rasa hati.. Semalam (26th August 2010) my 1st surat lawyer. Uwah encik lawyer, apekah ini? Men tuduh2 aku tak bayar dwet pinjam belajar. Uih.. Musykel saye. Balik2 terus dapat surat sebegini boleh rosaklah jantung saye wahai tuan loyer, huu~ Takpe, we have so much time next month to meet together and maybe we can have a date, hows dat sounds to u? ( Adooi, parah betol dah minda aku nih -_-")

Also rindu my The Det's KakiLepak.. Saye tak buleh keluar malam, anda pahamkan kenapa, huu~ Lagipun amma sama appa risau saye belik lewat. Nati saye kena leter sama diworang :(

Ramadhan, cepat juge berlalu. Its really nice when you still here, around with us. Umat Islam nampak kuat ketika mereka solat berjemaah di masjid/surau. Umat Islam juga nampak kuat ketika di bulan puasa. Without eating and drinking Muslims still can do things like the other months. Tapi, bila ada umat itu yang memain mainkan perkara perkara berkenaan, Islam itu mula nampak rapuh di mata bukan Islam. Mula hilang respect dan kita dijadikan bahan ketawaan mereka. Happen obviously in front me. Doa tak memadai tanpa actions. Moga diberikan kekuatan untuk kita semua mengharungi apa jua cabaran yang mendatang. Maha Kasih Allah pada kita hambaNya ini..

End of entry. Moga entry kali ini Encik Azmi Zulkarnain suka. Yer, belog ni memang bosan pon, kerana penulisnya pon orang yang bosan, hmmmmm .... hehee ;) Jangan lupa niat, okey papai alls.. Salam Ramadhan ^,^

Friday, August 6, 2010

Sentiasa menganggap Ramadhan sebagai bulan kepada permulaan untuk menghijrahkan diri dari negetip ke pozitip.. Ya positip, tapi jangan diharapkan untuk kepozitipan itu untuk kekal bagi masa ke 4-5 bulan seterusnya, huhu..

Banyak harapan di Ramadhan kali ini sebenarnya. Mengharapkan supaya hubunganku dengan penciptaku semakin dalam, mengharapkan jua hubungan dengan sesama umat Islam mahupun sesama umat manusia bertambah kukuh.

Dikirakan diri ini perlu lebih bijak dan memahami makna menghormati, meghargai dan bersyukur pada diri sendiri atas segala kenikmatan yang diberikan. Perlu juga diaplikasikan segala sifat demikian kepada orang sekeliling ( family, rakan2).. Terima kasih semua ^^


Thursday, August 5, 2010

Ramadhan.. Just cant wait for ur arrival.. A month with full of awareness.. Hoping for a better lives from now and onwards .. Salam Ramadhan to all.. May we get the solace we've been looking for.. Allah itu sungguh menyayangi hamba hambaNya.. Ampuni segala dosa kami, moga kami diberi kesempatan untuk sentiasa beribadat dengan bersungguh sungguh padaMu, aminn~

A change .. Dulu Kini berbeda.. Mudahan mudahan, aminn~

Saturday, July 17, 2010

munch & chumps..

Begins with my deary childhood bestie Amirol who brought me to this stall where it looks like ordinary stalls, yang you rasa "ohh gerai ni bolehlah sekadar nak alas perut sebab dah lapar gila sebab you tak dan nak lunch kerana agak busy" (hey, poyo nyer ayat you minah) Ya ya, ape2 sahajalah ...

Im so particular about foods actually. Entah diwarisi dari perangai siapa pun I tak tahu. The attitude become worst when Ive been working as a kitchen crew for 4 years in a row during semester break. The lack of taste in some meals, less this or this spices or seasons makes me so 'banyak cekadak' in choosing food stalls or restaurants to a fine-dine one (but honestly till now, I so not good in cooking, uwaa~)

Det Station has been operate since when Im not so sure, haha .. But as I remember the stall has been there since I was in secondary. It is just me who dint realize the existence of the stall. Mula ke sana, gerai ini menjadi tumpuan semua lapisan umur dan kaum dalam masyarakat kita. So, it has initiate a good thoughts on me about this gerai. The stall operate from 5pm till 3am. Similar to 'mamak' concept. Buka hingga pagi. Si bujang bolehlah melepak ke sana hingga ke pagi, tak seswai kepada bapak2, yer ... Menu di gerai ini cuma 3 sahaja. Nasi lemak ayam rempah, Char Kuay Teow terangkat habis, dan burger sahaja. Baverages would be standard like mamak (except no ice blended provided)

Tapi ini stall bukan sebarangan stall. Nampak cikai tapi tak cikai. Yer hudus, kecik, berasap2, bahaya pon ada ( sangat dekat dengan laluan utama kereta2, fuhh~), ramai abang hensem ehh2.. ok sila lihat gambar- gambaran di bawah ini, kachiingg ...

dapur dan meja2 pelanggan


hensem di situ

owner of DET STATION- Encik Det .. Cool isnt he? ;)




One of speciality they have is the nasi lemak ayam berempah. Tak tipu, the rempah itself is perfect. Sambal sedap dan tak pedas cuma nasi nya sahaja tak berapa nak 'rasa' lemak. But overall, im giving 4 out of 5.. (berangan mahu masak seperti ini untuk suami, weceh2~~)




Did you guys see the 'habuk2 rempah' there? Adooii, really drools me in this middle nyte :P~


Agak meriah & rimbun dengan sayur mayur dan sos pelbagai



Another angle to define the 'beautifulness' of the sandwich, haaaaiihhh~~


Gambar mambar di atas haruslah bukan saya yang hamik. It has been 'curik' by this web (click here). Ok, selamat enjoy rakan2.. Any enquiries please do contact me or you can google it ;) Papai alls, nyte2 (.^,^.)

Thursday, June 24, 2010

Habuk

Berhabuk siket, kasi tiup sapu2 sket blog kesayangan neyh.. Fuuuuuuuhhhhh~~

Satu:
Pelik sikit dengan diri sendiri kini. Obses terhadap fesbuk blog internet bagai dah ilang. Amazing race isnt it? ;P

Dua:
2 minggu lebih tak balik rumah.. Rindu mama ayah.. Rindu kembar & si busuk Baizura gemok .. TQ Allah for all these cherish You gave me :')

Tiga:
Chemistry to Culinary art .. Ohh, need a serious opinions here ..

Empat:
Hoping for a more mature living in future.

Papai, nitey nyte, & salam (.^,^.)

Sunday, April 25, 2010

Dos Tres - Dua Tiga


Kamsahamnida !!!!!
Ngee~ :D

En. Afiq, En. Que Haidar, Cik Syimorimori, Cik Cidada, Cik MekZhieY

kerna

membelanja benda bulat2, dalam pan ada toping seafood & hawaiian ciken tu

:')

Cik Myra Idora Mora utk nasik kerabu
(kembung perot naik 2 kilo, ohh~ -_-")

For the wishes thru FB & SMSes & Calls

Terinjaknya naik satu angka lagi dalam hidup, yeah~
Someone said to me,
Being 20s is 1/3 of our normal life period,
What we have done in the 1/3 life?
Ive done a lot
Experience a lot
Laugh, cry, anger, hates, a lot
& love a lot too
;)

But, did I really have the rest 2/3 lifespan?
Ingati mati dalam kehidupan harian
Sounds creepy but thats the truth
Erm ...

Again,
TQ all
TQ for the careness, loveys
Even ada terasa hati sesama kita
Allah sahaja dapat membalas budi kalian
Moga dirahmati dan sentiasa berada dalam keadaan iman
InsyaAllah~

Lebiu All Again
huu .. terharuuuuuu, isk~
:')


pi/es : mama ayah adeq2 & big phat family .. Sayangku melebihi segalanya ..

Monday, April 12, 2010

Sakura Sake (Bloom, Cherry Blossoms)

The hand I'm grasping is saying something
That if we make a dash for it, we'll make it in time
Bye-bye to the me of yesterday
Who stood reading magazines in the convenience store

The sound of the streets as I ran through
Was like a cheer

Bloom, cherry blossoms, in my heart
Those nameless dreams that sprouted
Don't look back; there's no tomorrow behind yo
Look ahead

Someone's singing in front of the train station
It's your favorite song
Even if we're far apart, it won't disappear
That's why it's not goodbye

I want to see you again
Someday in a place we both wish for

Bloom, cherry blossoms, in your heart
Those small wavering buds
I'll sing now
So you don't lose, so you don't get down

The future will change soon
We'll change it

"Learn from others" and take that first step
That's the dividing line betwee yin and yang

So let's find out the hints for living
And have the energy to grasp even a misty mirage

The seeds you plant now will grow into flowers
I understand not saying anything til it's done
That's right, it'll take time
In the spring we'll cause big flowers to bloom

I want to see you again, I swear

Bloom, cherry blossoms, in your heart
Those small wavering buds
I'll sing now
So you don't lose, so you don't get down

Bloom, cherry blossoms, in my heart
The nameless dreams that sprouted
Don't look back; there's no tomorrow behind yo
Ahead, ahead

Sunday, March 28, 2010

Lari pada hengkau

uncle arihan yg bagi.. really catchy, ada unsur jiwang2an, seswai dgn naluri i yang jiwang2 ni jugak, ehek ehek ehek ehek...

Friday, March 19, 2010

3D the best. Watch it out with ur best frens, most best (haha, most best? wtheck?? ).. Fall asleep during the twice, terbaeekkk~ -_-" Anyway, call me the Mad Hatter in woman version. Lets doing some 'hat' (or, HEAD??) waa~ END ~

Wednesday, March 17, 2010

Kunang kunang dari bandar burung hantu..

You Would Not Believe Your Eyes
If Ten Million Fireflies
Light Up The World As I Fell Asleep
Cause They Fill The Open Air
And Leave Teardrops Everywhere
You'd Think me Rude
But I Wouuld Just Stand And stare
I'd Like To make Myself Believe That Planet earth Turns Slowly
It's Hard To Say That I'd Rather Stay Awake When I'm Asleep
Cause Everything Is Never As It Seems

Cause I'd Get A Thousand Hugs
From Ten Thousand Lightning Bugs
As They Tried To Teach Me How To Dance
A Foxtrot Above My head
A Sockhop Beneath My Bed
A Disco Ball Is Just hanging By A thread
I'd Like To make Myself Believe That Planet earth Turns Slowly
It's Hard To Say That I'd Rather Stay Awake When I'm Asleep
Cause Everything Is Never As It Seems
When I Fall Asleep
Leave My Door Open Just A crack

Please Take Me Away From Here

Cause I Feel Like Such An Insomniac

Please Take Me Away From Here

Why Do I Tire Of Counting Sheep

Please Take Me Away From Here

When I'm far Too Tired To Fall Asleep
To Ten Million Fireflies
I'm Weird Cause I Hate Goodbyes
I Got Misty Eyes As They Said Farewell
But I'll Know Where Several Are
If My Dreams Get Real Bizzare
Cause I Saved A Few And I Keep Them In A Jar
I'd Like To make Myself Believe That Planet earth Turns Slowly
It's Hard To Say That I'd Rather Stay Awake When I'm Asleep
Cause Everything Is Never As It Seems
When I Fall Asleep
I'd Like To make Myself Believe That Planet earth Turns Slowly
It's Hard To Say That I'd Rather Stay Awake When I'm Asleep
Cause Everything Is Never As It Seems
When I Fall Asleep
I'd Like To make Myself Believe That Planet earth Turns Slowly
It's Hard To Say I'd Rather Stay Awake When I'm Asleep
Because My Dreams Are Bursting At The Seams

Kesayangan kami :)

If I have the chance of making at least 1 wish to become true.. All I need is to meet up with you, our beloved late atuk & uwan.. Rindu sangat.. Al- Fatihah untuk arwah Hj. Ismail & Hjh. Haminsah serta Hj. Dahalan... Kak Yong & lain2 sayang atuk & uwan.. Memories remain freshly till our last breath.. We will look out for each others, belajar rajin2 & menjadi orang yang berguna utk keluarga, agama & negara.. I guess, somehow the spirit in fighting and be agressive (huhu~ ) is already flowing in our blood where it has come from atuk. Cuma, the way we become agressive & be a fighter is totally differs from your way, lah kan? ;)

We miss atuk ride us on motorcycle (kapcai unggul bergaye sehat hingga kini :P), bawak kami ke pasar pagi beli Tora & coklat bentuk 8 tu. Isk, epic sangat :') . We miss uwan's bebel kalau kami tak semayang & ngaji. Padan muka kami2 yang nakal gilo takley handle nih -_-" Rindoo juge uwan pronounce burger as 'bogol'.. Uwaa, gelak nanges2 taw huhu. Then start by that time, we always tease uwan for she pronounce 'bogol' again. Motif?? Takde motif, saje nak ketawe2, huhu..
Jaat kami neyh :P

Anyway, luv u atuk uwan. Luv u dunia akhirat..

Tuesday, March 16, 2010

Sunday, March 7, 2010


Road not taken

Remember still the poem? (Tak ingat boley klik title above ;) ) Hidup macam traveller. Sorang2. All the decision we do is for our continuisity of life. Be the brave traveller, harungi jalan yang kurang dilalui orang lain. And that would make the differents in our/else life. Risiko 'mungkin' berat. But it is just a 'mungkin' at all. We do make it clear by see it ourself. Mungkin di depan sana keadaan memang berat tapi 'mungkin' berbaloi2. Mungkin juga senang, sangat smooth but still need a full carefull, sebab mudah sangat takut senang 'terleka' dengan kemudahan2 itu..

Hati yang sepadu konkrit diperlukan to make the 1st babystep of making different(s). Niat!!


Saturday, March 6, 2010

Hit'em Up- Blu Cantrell

Such a fav on my 2nd year in secondary..


....Hey Ladies
When your man ganna get buckwild
Just go back and Hit 'Em Up Style
Get your hands on his cash
And spend it to the last dime
For all the hard times
Oh
When you go then everything goes
From the crib to the ride and the clothes
So you better let him know that
If he messed up you gotta hit em up...


Sunday, February 28, 2010

Dah lama terbuku rasanya. Kali ni rasa mahu burst out menggila. Serius, kenapa??!! Dunia kini telah merabunkan hati nurani manusia sekarang. Kenapa si kecil Syafiah baru berumur 3 tahun diperlakukan seperti objek. Berimaginasi sebentar.. Andai si bapa tak ber'akad' dan berakal tu di depan mata, selayaknya digilis dengan tayar lori bawa ternakan ayam.

Tidak adil bagi si kecil itu untuk tidak melayari kehidupan dengan sangat sebentar. Dia masih punya peluang untuk sama2 duduk di bangku dan meja sekolah untuk kenali huruf dan nombor, bermain2 dengan rakan2 sebaya semasa waktu pendidikan jasmani, petang ke kelas kafa, sehinggalah berjaya hingga ke menara gading. Setidak2nya pon, punya peluang berjaya di dunia menjadi orang yang baik berguna dan berjaya di akhirat sebagai hambaNya yang soleh.

Rapuhnya iman.. Bersekedudukan si ibu dengan si drebar teksi keparat dan sedang menghamilkan seorang lagi hasil 'keberjayaan bersama' si ibu dengan si drebar kambeng itu. Pedihnya hulu hati ini mengenangkan nasib anak2 mereka yang lain. Di mana mahu mereka bergantungan harapan dan impian manis dengan keadaan keluarga tunggang langgang begini?

Senang citer, jangan sekali2 try cuba test berkahwin kalau dalaman dan luaran diri tak 'siap' lagi. Think about the child growth & their environments. I know, Im not the one who really deserve to speak up about this, cuma Im saying it through my lonnnnnngg observations. Not a really good observe tapi memadai untuk protect diri dari kenal rapat orang2 yang punya potensi jadi macam si drebar kambeng hanyir itu.

End of writing, hati penuh amarah sedikit sebanyak mendekatkan diri dengan syaitan laknatullah.. Astaghfirullah al azim.. But somehow, deep inside me how I feel grateful to Allah for giving me mama ayah & sisters who complete me in any how, in any circumstances. Moga sentiasa dirahmati keluarga kami, aminn~


Wednesday, February 24, 2010



Honest narative about Malays.. Patut baca.. And for me, I should read more books after this. Entertaining instead widen our understanding about the life facts. How me as Malay sometimes can be so fragile and act such a loser in some circumstances. But still, such a good lesson can be gain from it. Nak pinjam? ;P


About josei & shookyokuteki

Oh seriously, its not easy being positive always. Our thinking and thoughts has been blend by our very own experience that surely cant be the same like others. How relevant it is to do 'things' by a typical 'mechanism'. Done just to make some peoples to feel relieves on some of our acts, but then the results come not really well like they expects. At this point, nothing else be needed more than a supports, not a frustrated expression in vary ways..
At this point to, be close to our creator is the best way to do. Tapi itulah, masa rasa susah macam baru terhegeh2 melebih2kan ibadat. Kadang2 rasa, our child period us the best period ever. Bukan sebab masa kecil2 dulu takyah fikir masalah (minor reason act, -_-") tapi masa kecil adalah masa di mana all the knowledge easily be absorb, macam span taruk dalam air. Absorb then practice it with high curious feeling and spirit. Macam mula2 belajar untuk solat dan mengaji muqadam. Such an euphoric feelings bila rasa macam dah terel, dan dewasa bila mama ayah kata pandai dah tak payah mama ayah tengok2 kan lagi *cloud9*

Da merapek dah.. Bawah ni, poem pada yang mahu jadi wanita solehah. It got the best woman idol in Islam history. May we always be in the same path like them, insyaAllah..

-:: Lembaran Hidup Wanita Solehah ::-

Mampukah aku menjadi seperti Siti Khatijah?
Agung cintanya kepada Allah dan Rasulullah
Hartanya diperjuangkan ke jalan fisabilillah
Penawar hati kekasih Allah
Susah dan senang rela bersama...

Dapatkah kudidik jiwa seperti Siti Aishah?
Isteri Rasulullah yang bijak
Pendorong kesusahan dan penderitaan
Tiada sukar untuk dilaksanakan

Mengalir air mataku
Melihat pengorbanan puteri solehah Siti Fatimah
Akur dalam setiap perintah
Taat dengan abuyanya yang sentiasa berjuang
Tiada memiliki harta dunia
Layaklah dia sebagai wanita penghulu syurga...

Ketika aku marah
Inginku intip serpihan sabar
Dari catatan Siti Sarah...

Tabah jiwaku
Setabah umi Nabi Ismail
Mengendong bayinya yang masih merah
Mencari air penghilang dahaga
Di terik padang pasir merak
Ditinggalkan suami akur tanpa bantah
Pengharapannya hanya pada Allah
Itulah wanita Siti Hajar...

Mampukah aku menjadi wanita solehah?
Mati dalam keunggulan iman
Bersinar indah, harum tersebar
Bau wanginya pusara Masyitah...

Thursday, February 11, 2010

:: ADA ::

Tahukah dirimu, kawan?
Dalam serpih- serpih cahaya
Dan gerak halus benda- benda
Tersimpan rahsia
Mengapa kita ini ada

~Andrea Hirata~
:: Maryamah Karpov ::



Tuesday, February 9, 2010

Aku bukanlah si misteri siapa2
Aku ini tipikal saja2
Mudah dipredikasi orang

Mudah bicara selembut deras haluan sungai
Salah bicara terasa kawan

Akulah si Minah Potpet itu
Potpetku kosong, meaningless
Potpetku persis Doraemon
Gelak tawa objektif bicara
Bukan ilmiah, bukan untuk kesedaran..

Jarang serius
Kerana seriusku mengundang cela
Seriusku berbalam- balam benci
Tapi pedulikan apa semua cela benci mereka
Adanya waktu aku rasa senang begini

Yakin pasti ada menyayangi
Tika dunia cerca dan mendinaku

Terima kasih ya Allah
Kau adakan perasaan
Sayang cinta keluarga dan rakan2
Cinta yang paling utuh
Lebih stainless dari besi terbaik dunia

Ingatkan diriku
Untuk bersyukur sentiasa kerana itu..
Alhamdulillah (.^,^.)

-NSR,
100210,
Lot10 Saga Hill Ampang-

Thursday, February 4, 2010

Friday, January 29, 2010

Tag dari Kak Emyl Senget

Adakah Anda Rasa Anda HOT?
Hot tempered..count in? :P

Upload Gambar Kegemaran Anda!
Luv the Ruslis' high muchoz...chu~ <3 style="margin: 0px auto 10px; display: block; text-align: center; cursor: pointer; width: 302px; height: 310px;" src="http://2.bp.blogspot.com/_u9MWGBqsQHY/S2JjKUpwq-I/AAAAAAAAAK4/3pK1k8gXxEk/s320/rusli%27s.jpg" alt="" id="BLOGGER_PHOTO_ID_5432013129555946466" border="0">
Lagu Terakhir Anda Dengar ?

Apa Yang Anda Buat Selain Menyelesaikan Tag Ini?
Chat ngn man and mira pasal trip nak ke wedding kak ecah esok.. waa~!! excited2~ :D Then doing some 'kerja sekolah' and googling (research, hehek)

Selain Nama Sendiri, anda dipanggil nama apa?
Home/kampong- ayong, kak yong.. yg pelat ayon -_-"
sekola/m3x/ukm- syakie (pronounce syekie) , kiera, pending, budak, rehat, blur, nenek...haih, sabar jelah~

Tag lagi 8 orang!
(randomn pick..)
1) bai
6) Zaff
7) SyiraH
8) Haff


Siapakah orang No.1 kepada Anda?
My c's merangkap penasehat fashion & doctor love.. wahaha, poyo2 :P

No. 2?
One of my best boyfren back at TIMe (Tech. Institute o' Malacca)

Kata Sesuatu mengenai orang no. 5?
Garau.. hoho.. Jr. UPSM paling macho (la konon~)

No.3 ada hubungan dengan siapa?
Takmo jawap.. Nanti matilaa i, huu~ :P

Bagaimana pula no. 4?
One of the 'cool'est person I've met in UPSM ;)

Pesanan kepada orang no. 6?
Kawen jangan lupa ajak.. Tibe jer~ :P (hee, sory yer Jaff)

Adakah no.7 dan no.8 ada persamaan?
Yep.. Both UPSM, both my best gurl buddy, both caring, both kawen dulu dari saye.. lalala~ :P

Berikan 5 yang anda tahu tentang orang yang meng'tag' anda?
1) Nama ic- Emylliza Mustafa, nama x-ic kak emyl
2) choc lover (samelah kite..hehh ;P)

3) nak kawen ngn abg ejam

4) high in Melayu spirits.. concerning much about UPSM
5) bebelannya...ohh~ (kui3 :P) org 1st panggil saye 'rehat' *tsk* :'( anyway miss you kak emyl (.^,^.)



Monday, January 25, 2010

[ Nak taruk jugak gambar ni, tak kire.. Hakhak hahak hahahahak (gelak nak kene lempang) ]

Date: Last Week ( hari tak ingat/masa mitrad-6)
Venue: Dewan Gemilang, UKM ( tempat exm paling tak sejuk)
Notes: Saye enjoy ;D maceh partner Nor Shahidah Abu Bakar & maceh adek2 :)


Saye dan teammates superb kawaii, isnt she? heehee ;)

With our 1st baby cake deco. Boley ketawakan, saye tak marah -_-"

[source: Aliff Haiqal's Facebook Pixies]

Sticknotes: Saye pon cam tak pecaya2 sampai sekarang. Haih~
-_-"


Saturday, January 23, 2010


[Theology-Sherman Alexie]

The mad barber wants to cut my hair
but he is an atheist

So I am not afraid
if he were religious, sory.

An insomniac Catholic
or a Muslim with a toothache

I would be terrified
I would have to take him

behind the old warehouse
at Third and Skye

and shoot him twice
once in each eye

--------------------------------------------------------

I 'steal' the poem from Young American Poems last week juggling with @ MPH. This has taking my eyes so away. Reminding me of 'her' who has totally 'change'. An honest thought from her has made all my heart, soul and nerves vibrant badly. I want to drag her back to the basic but I dint know why for the thousandly times I dont have the guts to do it. We are sisters back then at boarding school, really taking care of each others. Hoping she can be aware before anything goes late for her.. Almighty ya Rabbi, please help us out.. Aminn~

Life without holding to any beliefs brightly leads to a self-ruining. Grateful to be born as Muslim tho not perfectly at the eyes of others. Lailahailallah~ This heart and soul only craving for Allah's barakah. May all of us feel the peace under Allah's willingness till our last breathe. InsyaAllah~

Friday, January 22, 2010

Assalamualaikum.. Regarding to previous post, refer to 'satu'.. Syida kate, hati kena ikhlas baru Allah tolong. Bukan perkara gempak pon, tapi kami gembira and we really having good time together, instead cucu2 memberi support. Maceh2~ lalalalala :D


sticknotes: Laskar Pelangi & Maryamah Karpov

Thursday, January 21, 2010

Quick updates..

satu: MITRAD-6, haruslah tak involve pape dah. Orang tua kena banyakkan berehat dan beribadat di usia2 begini.. Tonight, bengkel kek dan ceklat dan pertandingan menghias kek. Teammate, Cik Syida Abu Bakar yang superb kawaiiiii.. Gunakam teammate utk mencuri hati juri, ok x? Hohoho.. Target dan motto kumpulan kami, takkan mengalah selagi voucher RM100.00 dan hamper chikedish tidak sampai ke tangan kami.. Wah, nekad2~!! berkobar2 yer, jangan main2..

dua: Maaf tak dapat rasanya menghadirkan ke upacara membungkus kepek utk wedding Kak Ecah terchenta.. I dilemma, sungguh~ Nanti wedding harus datang tebus maruah tidak tolong bungkus kepek.. Sedih la, isk~ :'(

tiga: Belajar sambil bekerja sambil belajar, haha apekah? Saye seperti ala2 mahu teringin punya bisnes sendiri. Saye suka makan, my passion is on foods of course. Sekarang kerja sambil mengusha2 cara pentadbiran running a bussiness. Woah, jual kueh jer pon nmpak cam cikai tapi tak cikai yer sebena nyer. Jual kueh jer tapi boleh beli Hilux 2bijik BMW sebijik dan rumah dah ader 4 bijik dengan menjual kueh dalam masa 3 tahun.. Sesak nafas dengar semua kebenaran ini, fuhh2~ -_-"

empat: menunggu lasykar pelangi dan sang pemimpi.. Ngade2, bukan tak boleh usaha sendiri utk dapatkannya hehee.. Saje menunggu encik pakar gg bawakkan movie dan novel hasil genius Andrea Hirata. Now, im on my way to finish the last tretalogy of Lasykar- Maryamah Karpov. Semangat berbuak2 membacanya. Yer, sangat berinspirasi. Tak suka baca novel melayu tapi Andrea Hirata is totally different. Moga ramai lagi penulis Melayu dari Malaysia tidak menulis sesuatu yang sanagt tipikal yang boleh dijangka lagi tak habis2 kisah orang kaya jatuh cinta dengan si miskin dan cinta mereka ditolak oleh keluarga. Hmm2~ Tretalogi Laskar sesuatu yang sangat2 realistik di alam nan nyata ini dan sepatutnya penulis perlu lebih berani, peka dan sensitif seperti seniman Yasmin Ahmad dan Andrea Hirata. Bukan puji menggunung, cuma suatu ekspresi tak penting pon didengar/ diketahui umum.

sticknotes: Saye tak pasti samada saya dah jumpa Domyouji-san saye, Irritating but still hearting, isk~ Im demanding for Hanazawa Rui =_=' Woah, apeni?? fokes Syakierah fokes..

Friday, January 15, 2010

It is MITRAD 6 yow~!! Mari2~!! Lai2~!! Come2~!!

Tarikh: 18 - 22 Januari 2010
Tempat: Dewan Gemilang, UKM Bangi

isnin 18januari 2010
8-11.00 mlm: perasmian MITRAD 6 (DG)

selasa 19 januari 2010
8- 11.00 mlm: night explorace (DG)
~penyertaan masih dibuka (3 orang 1 kumpulan)

rabu 20 januari 2010
8-11.00malam: ikon varsiti (DG)
~penyertaan masih dibuka (individu)

khamis 21 januari 2010
8-11.00malam: bengkel kek coklat & pertandingan menghias kek (DG)
~penyertaan masih dibuka (2 orang 1kumpulan)

jumaat 22 januari 2010
10 pagi: bengkel adobe photoshop (FTSM)
~tempat akan dimaklum kemudian

Hadiah takmo tipu, mengmang sungguh masyuuukkkk~!!! Antara hadiah yang ditawarkan KOMPUTER RIBA, BAUCER BARANGAN PC, HAMPER- HAMPER MENARIK DAN BANYAAAAAAAAAAAAAAKKKK LAGIIIIIIIIII ( teruja2~!! ;P) Ajak semua sanak saudara, rakan taulan, makwe pakwe dan ramai2 lagi.. See you guys there ya? ;) Ja ne~ More infos you can click on this MITRAD-6 website.. Surf jangan tak surf (.^,^.)





Wednesday, January 6, 2010

Saturday, January 2, 2010

Akemashite Omedetoo ;)

Yeah babes, new year has arrive and I still dint change a lot, lalala~ =_='.. But Im hoping for the 'silver line' this year. Yeah keep my finger cross for that. May everyone having a great 2010 and onwards, aminn~ :)

Take down the number '2' and replace with number '3'. The number itself shown how myself should be more responsible to myself, my kazoku, my zenkoku, and my shukyoo..

May it'll be a year for a steps to maturity in thinking, lossing weights and keep active back (no more lazy bumps, no NO..)

Happy new year and Heppy being 23..